Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbka po żydowsku

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag wątróbki cielęcej
  • 4 cebule
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • mąka
  • sok i skórka utarta z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól
Obraną z błon, umytą i osuszoną wątróbkę potnij w ukośne plastry. Obraną cebulę drobno pokrój.

W rondlu stop połowę masła, zrumień na nim cebulę, dodaj sól, pieprz, cukier, skórkę i sok z cytryny i - gdy je już podsmażysz (stale mieszając) - wlej bulion i duś przez kilka minut na niewielkim ogniu.

Wątróbkę oprósz pieprzem, obtocz w mące, obsmaż na stopionym maśle (po 1,5 minuty z każdej strony), posól i ułóż na ogrzanym półmisku, polewając sosem. Podawaj z ryżem lub ziemniakami piure i kwaszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...