Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z ziołami

Składniki:
  • 50 dag wątróbek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i rozmarynu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
    ponadto:
  • ryż na sypko lub ziemniaki piure i surówka z kwaszonej kapusty
Nastaw ryż (albo ziemniaki). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oczyszczone wątróbki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na połówki.

W głębokiej patelni rozgrzej masło i smaż wątróbki razem z cebulą na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, co jej zabierze 3-4 minuty.

Mleko wymieszaj z mąką i musztardą, wlej na patelnię i zagotuj i - stale mieszając - dodaj zioła. Takie wątróbki dusi się na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 10 minut, w tym czasie zdążysz przygotować surówkę z kwaszonej kapusty i piure.

Uduszone wątróbki zapraw śmietaną, oprósz solą i pieprzem. Należą one do typowych potraw, które podaje się wyłącznie prosto z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...