- 50 dag wątróbek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki śmietany 18-proc.
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżeczki musztardy
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ponadto:
- ryż na sypko lub ziemniaki piure i surówka z kwaszonej kapusty
W głębokiej patelni rozgrzej masło i smaż wątróbki razem z cebulą na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, co jej zabierze 3-4 minuty.
Mleko wymieszaj z mąką i musztardą, wlej na patelnię i zagotuj i - stale mieszając - dodaj zioła. Takie wątróbki dusi się na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 10 minut, w tym czasie zdążysz przygotować surówkę z kwaszonej kapusty i piure.
Uduszone wątróbki zapraw śmietaną, oprósz solą i pieprzem. Należą one do typowych potraw, które podaje się wyłącznie prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz