- 40 dag wątróbek kurzych
- 1 zielona papryka
- 15 dag pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- ponadto:
- smażone ziemniaki (minifrytki) lub bagietka i zielona sałata mieszana
Wątróbki oczyść z błon, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i każdą przekrój na pół. Umyte pieczarki potnij na ćwiartki, a również umytą paprykę (po wycięciu gniazda nasiennego) - na krótkie paski.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę (olej) i masło, po czym smaż wątróbki, pieczarki i paprykę na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając, aby wątróbki się zrumieniły z obu stron, a warzywa nie przypaliły. Pod koniec skrop sosem sojowym i oprósz solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz