Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbki drobiowe smażone z papryką i pieczarkami

Składniki:
  • 40 dag wątróbek kurzych
  • 1 zielona papryka
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • smażone ziemniaki (minifrytki) lub bagietka i zielona sałata mieszana
Na początek usmaż minifrytki. Gdy będą dochodzić na patelni, przygotuj zieloną sałatę.

Wątróbki oczyść z błon, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i każdą przekrój na pół. Umyte pieczarki potnij na ćwiartki, a również umytą paprykę (po wycięciu gniazda nasiennego) - na krótkie paski.

W głębokiej patelni rozgrzej oliwę (olej) i masło, po czym smaż wątróbki, pieczarki i paprykę na średnim ogniu przez 10 minut, często mieszając, aby wątróbki się zrumieniły z obu stron, a warzywa nie przypaliły. Pod koniec skrop sosem sojowym i oprósz solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj prosto z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...