Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Wątróbka cielęca

Składniki:
  • 80 dag wątróbki cielęcej
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 duże pomarańcze
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła suszony tymianek
  • skórka utarta z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
Umytą, osuszoną i obraną z błon wątróbkę pokrój na porcje, posmaruj musztardą, obtocz w mące, usmaż na stopionym maśle (łyżka). Usmażoną przełóż do rondelka, posyp solą, pieprzem, tymiankiem, dodaj łyżeczkę masła i postaw na małym ogniu.

Przygotuj sos. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, pozostałe pomarańcze obierz, pokrój w kostkę, usuń pestki.

Sok dokładnie wymieszaj z otarta skórka, stopionym masłem, podgrzej, dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze, wymieszaj, polej wątróbki, wszystko lekko podgrzej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...