Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Warzywny omlet

Składniki na 4 porcje:
  • 6 jaj
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 papryki
  • 6 łyżek mleka
  • 1 cebula
  • suszony tymianek lub majeranek
  • 1 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
Jajka roztrzep z mlekiem. Dodaj pół łyżeczki ziół, a także po szczypcie soli i pieprzu. Teraz pokrój w plasterki ziemniaki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz, umyj i pokrój w krążki.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu ziemniaki. Całość oprósz solą. Podsmażone warzywa zalej jajeczną masą. Smaż, przechylając patelnię, tak, by nieścięta masa spływała na dno. Przykryj pokrywką i dalej smaż, aż omlet zetnie się na wierzchu.

Omlet pokrój na 4 porcje. Każdą posyp posiekaną natką.

Omlet będzie bardziej wykwintny, jeśli usmażysz go z dodatkiem 2-3 łyżek koktajlowych krewetek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...