Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Warzywno-serowy przekładaniec

Składniki na 6 porcji:
  • 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
  • 1 jajo
  • 35 dag cukinii
  • 35 dag pomidorów
  • 20 dag sera brie
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • 1 łyżka tymianku (świeżego lub suszonego)
Na początku wyłóż ciastem wysmarowaną łyżką oleju blachę, na brzegach formując wyższą krawędź. Spód nakłuj i posmaruj białkiem, piecz 10 minut w 220°C.

Cukinię i pomidory umyj, pokrój w plastry. Cukinię podsmaż na reszcie oleju, po czym dokładnie osącz. Ser pokrój w plastry. Na cieście układaj obok siebie rządki pomidorów, sera i cukinii (tak, by zachodziły na siebie). Całość oprósz pieprzem. Krawędź placka posmaruj żółtkiem, piecz następne 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Na koniec posyp tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...