Składniki:
- 5 dużych udek
- 1/2 słoiczka zielonych oliwek bez pestek
- 1 cytryna
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka przypraw ziołowych
- (rozmarynu, curry, papryki, imbiru)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Udka umyj,
osusz, każde podziel na 2 porcje. Natrzyj solą i pieprzem. Cytrynę wyszoruj
szczoteczką w gorącej wodzie, cienko obierz. Z miąższu wyciśnij sok, a skórkę
pokrój w cienkie paseczki. Z łyżki oleju, 3 łyżek soku z cytryny i połowy ziół
przygotuj marynatę. Skrop nią udka i odstaw je na 1 godzinę do lodówki. Mięso
osącz z marynaty, obsmaż z każdej strony. Czosnek zmiażdż. Udka przełóż do
brytfanny, posyp ziołami i natrzyj czosnkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze
200–220 stopni, skrapiając od czasu do czasu wodą. Na 10 minut przed końcem
pieczenia dodaj osączone z zalewy i pokrojone oliwki, skórkę z cytryny i wino.
Podawaj z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz