Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Udka kurczaka z oliwkami i winem


Składniki:
  • 5 dużych udek
  • 1/2 słoiczka zielonych oliwek bez pestek
  • 1 cytryna
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka przypraw ziołowych
  • (rozmarynu, curry, papryki, imbiru)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Udka umyj, osusz, każde podziel na 2 porcje. Natrzyj solą i pieprzem. Cytrynę wyszoruj szczoteczką w gorącej wodzie, cienko obierz. Z miąższu wyciśnij sok, a skórkę pokrój w cienkie paseczki. Z łyżki oleju, 3 łyżek soku z cytryny i połowy ziół przygotuj marynatę. Skrop nią udka i odstaw je na 1 godzinę do lodówki. Mięso osącz z marynaty, obsmaż z każdej strony. Czosnek zmiażdż. Udka przełóż do brytfanny, posyp ziołami i natrzyj czosnkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 200–220 stopni, skrapiając od czasu do czasu wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj osączone z zalewy i pokrojone oliwki, skórkę z cytryny i wino. Podawaj z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...