Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Sałatka z gotowanym mięsem i serem feta


Składniki:
  • 25 dag gotowanego mięsa wołowego lub cielęcego
  • 15 dag sera feta
  • 1 puszka kukurydzy
  • po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 2 średnie cebule
  • 1 kiszony ogórek
  • kilka oliwek
sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Mięso pokrój w paski. Paprykę oczyść, umyj i również pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz, pokrój na talarki, zalej wrzątkiem, po 2–3 minutach osącz. Pomidor umyj, pokrój na cząstki, ogórek – w cienkie plasterki, serek – w kostkę. Kukurydzę osącz na sitku. Do salaterki wkładaj na przemian po trochu każdego składnika. Na wierzchu ułóż kilka kosteczek sera i oliwki. Olej wymieszaj z sokiem cytrynowym i zmiażdżonym czosnkiem, przypraw. Sałatkę polej sosem, wstaw na kilkanaście minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...