Składniki:
- 25 dag gotowanego mięsa wołowego lub cielęcego
- 15 dag sera feta
- 1 puszka kukurydzy
- po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
- 1 duży pomidor
- 2 średnie cebule
- 1 kiszony ogórek
- kilka oliwek
sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Mięso
pokrój w paski. Paprykę oczyść, umyj i również pokrój w cienkie paseczki.
Cebulę obierz, pokrój na talarki, zalej wrzątkiem, po 2–3 minutach osącz.
Pomidor umyj, pokrój na cząstki, ogórek – w cienkie plasterki, serek – w
kostkę. Kukurydzę osącz na sitku. Do salaterki wkładaj na przemian po trochu
każdego składnika. Na wierzchu ułóż kilka kosteczek sera i oliwki. Olej
wymieszaj z sokiem cytrynowym i zmiażdżonym czosnkiem, przypraw. Sałatkę polej
sosem, wstaw na kilkanaście minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz