Szukaj przepisów

środa, 18 lipca 2012

Karkówka z ananasem


Składniki:
  • 1,2 kg karkówki bez kości
  • 1,5 puszki ananasów w plastrach
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 nieduże pory
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajo
  • olej
  • sól, pieprz

Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Obwiąż nitką i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełóż do brytfanny, piecz 30–35 minut w temperaturze ok. 200 stopni, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Ananasy osącz na sitku, 3–4 krążki zostaw do dekoracji, a resztę podziel na 2 równe porcje. Jedną porcję pokrój w grubą kostkę, a drugą zmiksuj. Zmiksowane ananasy połącz z bułką, żółtkiem i natką, dopraw solą i pieprzem. Białko ubij na pianę, dodaj do masy ananasowej, wymieszaj. Podpieczone mięso posmaruj masą i piecz jeszcze ok. 20 minut. Pory oczyść, umyj (jeden zostaw do dekoracji), pozostałe pokrój na małe kawałki i podsmaż. Do podsmażonych porów wlej odrobinę wody, dodaj sól, pieprz i ananasy pokrojone na kawałki. Duś pod przykryciem 3–5 minut. Pieczeń wyjmij, pokrój na plastry, ułóż na półmisku razem z duszonymi ananasami i porami. Udekoruj ponacinanymi listkami surowego pora i krążkami ananasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...