Składniki:
- 1,2 kg karkówki bez kości
- 1,5 puszki ananasów w plastrach
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 nieduże pory
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajo
- olej
- sól, pieprz
Mięso umyj,
osusz, natrzyj solą i pieprzem. Obwiąż nitką i obsmaż ze wszystkich stron na
rozgrzanym oleju. Przełóż do brytfanny, piecz 30–35 minut w temperaturze ok.
200 stopni, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Ananasy osącz
na sitku, 3–4 krążki zostaw do dekoracji, a resztę podziel na 2 równe porcje.
Jedną porcję pokrój w grubą kostkę, a drugą zmiksuj. Zmiksowane ananasy połącz
z bułką, żółtkiem i natką, dopraw solą i pieprzem. Białko ubij na pianę, dodaj
do masy ananasowej, wymieszaj. Podpieczone mięso posmaruj masą i piecz jeszcze
ok. 20 minut. Pory oczyść, umyj (jeden zostaw do dekoracji), pozostałe pokrój
na małe kawałki i podsmaż. Do podsmażonych porów wlej odrobinę wody, dodaj sól,
pieprz i ananasy pokrojone na kawałki. Duś pod przykryciem 3–5 minut. Pieczeń
wyjmij, pokrój na plastry, ułóż na półmisku razem z duszonymi ananasami i
porami. Udekoruj ponacinanymi listkami surowego pora i krążkami ananasa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz