Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Trufle czekoladowe

Składniki na 8 porcji:
  • po 15 dag czekolady deserowej, masła i cukru pudru (przesianego przez sitko)
  • 2 płaskie łyżeczki kawy instant
  • 1 łyżka rumu lub winiaku
  • 2-3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
Czekoladę pokrusz na małe kawałki i umieść nad parą w misce lub wstaw do gorącej kąpieli. Mieszaj, aż się rozpuści.

Teraz utrzyj na puszystą masę masło i cukier puder, a potem dodaj rum (winiak) wymieszany z kawą instant oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystkie składniki ucieraj dalej. Gdy dobrze się połączą, masę odstaw w chłodne miejsce, żeby stężała. Potem formuj z niej niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczaj je w czekoladzie (kakao). Do momentu podania koniecznie trzymaj w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...