Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 5 dag wędzonego boczku
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiel. Bułki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na pokrojonym w kostkę i wytopionym boczku, po czym dokładnie wymieszaj z ziemniakami. Teraz dodaj mąkę, jaja, piwo, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj je do wrzącej osolonej wody.
Ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Przed podaniem obsmaż je na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz