Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kluski ziemniaczane

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiel. Bułki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na pokrojonym w kostkę i wytopionym boczku, po czym dokładnie wymieszaj z ziemniakami. Teraz dodaj mąkę, jaja, piwo, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj je do wrzącej osolonej wody.

Ugotowane kluski wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Przed podaniem obsmaż je na oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...