Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Tort czekoladowy z chałwą

Składniki na 15 porcji:
    ciasto:
  • 30 dag mąki tortowej
  • 30 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy
    nadzienie:
  • 30 dag czekolady
  • 4 jaja
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 15 dag waniliowej chałwy
  • 3/4 szklanki naparu herbaty
    do dekoracji:
  • 10 dag bezów
  • czekoladowe ozdoby
Masło na ciasto utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białek. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Czekoladę przez chwilę pogotuj ze śmietanką i ucieraj ją, aż krem wystygnie. Jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Masło na krem rozetrzyj, dodając cukier puder, krem czekoladowy i jajeczny, po kawałku chałwy i rum.

Ciasto przekrój w poprzek na 4 części, nasącz herbatą i Przełóż kremem. Wierzch i boki posyp pokruszonymi bezami i udekoruj galanterią cukierniczą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...