- ciasto:
- 30 dag mąki tortowej
- 30 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy
- nadzienie:
- 30 dag czekolady
- 4 jaja
- 20 dag masła
- 15 dag cukru kryształu
- 1 kieliszek rumu
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżka cukru pudru
- 15 dag waniliowej chałwy
- 3/4 szklanki naparu herbaty
- do dekoracji:
- 10 dag bezów
- czekoladowe ozdoby
Czekoladę przez chwilę pogotuj ze śmietanką i ucieraj ją, aż krem wystygnie. Jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Masło na krem rozetrzyj, dodając cukier puder, krem czekoladowy i jajeczny, po kawałku chałwy i rum.
Ciasto przekrój w poprzek na 4 części, nasącz herbatą i Przełóż kremem. Wierzch i boki posyp pokruszonymi bezami i udekoruj galanterią cukierniczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz