- ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (około 20 dag)
- 15 dag margaryny lub masła roślinnego
- 1 jajo
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 1/2 łyżki gęstej śmietany 30-proc.
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- nadzienie:
- 1 kg jabłek (antonówki lub inne kwaśne jabłka)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
Teraz przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój na ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie ułóż na cieście, posyp cukrem i cynamonem.
Resztę ciasta rozwałkuj na placek, starannie przykryj nim jabłka i bardzo dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz 40-50 minut, aż się przyrumieni. Przestudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem, pokrój na kwadraty i przełóż na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz