Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Szarlotka na półkruchym cieście

Składniki:
    ciasto:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (około 20 dag)
  • 15 dag margaryny lub masła roślinnego
  • 1 jajo
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki gęstej śmietany 30-proc.
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
    nadzienie:
  • 1 kg jabłek (antonówki lub inne kwaśne jabłka)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Zacznij od przygotowania ciasta: ze wszystkich podanych składników energicznie zagnieć ciasto i odstaw je na 30 minut do lodówki. Blachę (najlepiej 23 x 33 cm) cienko wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie nierówne części. Większym kawałkiem wyłóż dno i boki blachy, całość ponakłuwaj widelcem.

Teraz przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój na ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie ułóż na cieście, posyp cukrem i cynamonem.

Resztę ciasta rozwałkuj na placek, starannie przykryj nim jabłka i bardzo dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz 40-50 minut, aż się przyrumieni. Przestudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem, pokrój na kwadraty i przełóż na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...