- 10 dag masła
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag śmietany
- 15 dag czekolady
- 4 owoce kiwi
- 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym
Mleko zagotuj z pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozrób z jajkiem i łyżką gorącej wody, po czym wlej do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj i po zdjęciu z ognia odstaw do przestudzenia.
Śmietanę ubij i połącz z kremem. W szklance wrzątku rozpuść galaretkę i odstaw ją na 30 minut.
Jedną trzecią rozwałkowanego ciasta wyłóż na natłuszczoną tortownicę i upiecz w ciągu 10 minut w temperaturze 200°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe 2 placki.
Na jeszcze ciepłe placki zetrzyj czekoladę, a gdy się rozpuści, rozsmaruj ją równo i poczekaj, aż zastygnie. Placki posmaruj kremem i złóż razem.
Owoce kiwi obierz, pokrój w plasterki, ułóż na wierzchu tortu i polej tężejącą galaretką. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz