Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Torcik z kiwi

Składniki na 10 porcji:
  • 10 dag masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag śmietany
  • 15 dag czekolady
  • 4 owoce kiwi
  • 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym
Masło posiekaj z mąką i połową cukru, dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Następnie uformuj je kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Mleko zagotuj z pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozrób z jajkiem i łyżką gorącej wody, po czym wlej do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj i po zdjęciu z ognia odstaw do przestudzenia.

Śmietanę ubij i połącz z kremem. W szklance wrzątku rozpuść galaretkę i odstaw ją na 30 minut.

Jedną trzecią rozwałkowanego ciasta wyłóż na natłuszczoną tortownicę i upiecz w ciągu 10 minut w temperaturze 200°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe 2 placki.

Na jeszcze ciepłe placki zetrzyj czekoladę, a gdy się rozpuści, rozsmaruj ją równo i poczekaj, aż zastygnie. Placki posmaruj kremem i złóż razem.

Owoce kiwi obierz, pokrój w plasterki, ułóż na wierzchu tortu i polej tężejącą galaretką. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...