- 1 kostka margaryny
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- tłuszcz do formy
- polewa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1/3 tabliczki białej czekolady
- 4 łyżki cukru
Połowę ubitej z białek piany wymieszaj z jasnym ciastem, a drugą z ciemnym. W formie posmarowanej tłuszczem umieść najpierw jasną masę, potem ciemną i wstaw ją na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Przygotuj polewę: mleko podgrzej z cukrem oraz kakao, po czym zdejmij z ognia, lekko przestudź i wymieszaj z masłem.
Dwie łyżki gorącej polewy wymieszaj z połamaną na kawałki białą czekoladą. Gotową babkę pokryj polewą i zanim zastygnie, ozdób polewą z białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz