Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Ucierana babka marmurkowa

Składniki na 12 porcji:
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • tłuszcz do formy
    polewa:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 tabliczki białej czekolady
  • 4 łyżki cukru
Przygotuj ciasto: margarynę utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i waniliowym. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą z żółtek. Ciasto podziel na pół, jedną część wymieszaj z kakao i mlekiem, a drugą z sokiem z cytryny.

Połowę ubitej z białek piany wymieszaj z jasnym ciastem, a drugą z ciemnym. W formie posmarowanej tłuszczem umieść najpierw jasną masę, potem ciemną i wstaw ją na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Przygotuj polewę: mleko podgrzej z cukrem oraz kakao, po czym zdejmij z ognia, lekko przestudź i wymieszaj z masłem.

Dwie łyżki gorącej polewy wymieszaj z połamaną na kawałki białą czekoladą. Gotową babkę pokryj polewą i zanim zastygnie, ozdób polewą z białą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...