Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Torcik z jabłkami i pianką

Składniki na 12 porcji:
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • bułka tarta
  • 7 dag rodzynek
  • 2 dag rumu
  • 6 jabłek (około 1 kg)
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
    do dekoracji:
  • migdały w płatkach i listki melisy
Masło utrzyj z 10 dag cukru na gładki krem. Następnie dodaj żółtka i mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 3 białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy (o średnicy 26 cm).

Teraz przygotuj piekarnik - rozgrzej go do 190°C. W tym czasie namocz w rumie rodzynki. Jabłka obierz, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Owoce wymieszaj z rodzynkami, skórką i sokiem z cytryny, przyprawami oraz resztą cukru (5 dag). Wyłóż owoce na ciasto i piecz je 40 minut.

Pozostałe białka ubij na sztywną pianę z 15 dag cukru, po czym wyłóż na ciasto. Torcik piecz jeszcze około 15 minut, na koniec udekoruj migdałami i melisą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...