- 15 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- bułka tarta
- 7 dag rodzynek
- 2 dag rumu
- 6 jabłek (około 1 kg)
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- do dekoracji:
- migdały w płatkach i listki melisy
Teraz przygotuj piekarnik - rozgrzej go do 190°C. W tym czasie namocz w rumie rodzynki. Jabłka obierz, a po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Owoce wymieszaj z rodzynkami, skórką i sokiem z cytryny, przyprawami oraz resztą cukru (5 dag). Wyłóż owoce na ciasto i piecz je 40 minut.
Pozostałe białka ubij na sztywną pianę z 15 dag cukru, po czym wyłóż na ciasto. Torcik piecz jeszcze około 15 minut, na koniec udekoruj migdałami i melisą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz