Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Delikatne, kruche faworki

Składniki na 6 porcji:
  • 1 szklanka mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia (ewentualnie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dag tłuszczu do smażenia
  • cukier puder do posypania
Żółtka połącz z mąką, dodaj posiekane masło i resztę składników. Teraz zagnieć gęste, dość twarde ciasto. Na koniec energicznie zbij je wałkiem. Uformuj w kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą cześć rozwałkuj na cienki placek, przy wałkowaniu nie podsypując zbyt dużo mąki, by uniknąć późniejszego przypalania się faworków.

Z ciasta za pomocą noża lub specjalnego radełka krój paski szerokości około 2 cm i długości mniej więcej 10 cm. Każdy ponacinaj wzdłuż przez środek i jeden koniec paska przełóż przez nacięcie.

W szerokim rondlu mocno rozgrzej tłuszcz. Smaż w nim paski ciasta z obu stron na kolor słomki, wrzucając na raz tyle faworków, by mogły swobodnie popływać. Wyjmij, osącz, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...