- 1 szklanka mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia (ewentualnie)
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 50 dag tłuszczu do smażenia
- cukier puder do posypania
Ciasto podziel na kilka części. Każdą cześć rozwałkuj na cienki placek, przy wałkowaniu nie podsypując zbyt dużo mąki, by uniknąć późniejszego przypalania się faworków.
Z ciasta za pomocą noża lub specjalnego radełka krój paski szerokości około 2 cm i długości mniej więcej 10 cm. Każdy ponacinaj wzdłuż przez środek i jeden koniec paska przełóż przez nacięcie.
W szerokim rondlu mocno rozgrzej tłuszcz. Smaż w nim paski ciasta z obu stron na kolor słomki, wrzucając na raz tyle faworków, by mogły swobodnie popływać. Wyjmij, osącz, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz