- 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1/8 litra białego wina
- 2 pęczki tymianku
- po 1 pęczku bazylii i szałwii
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 cytryny
- sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy
- sól, biały pieprz
Teraz rozgrzej olej i masło. Porcje kurczaka skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, a potem podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Cytryny sparz i razem ze skórką pokrój w plasterki. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Kurczaka podlej winem, dodaj plastry cytryny i cebulę, duś pod przykryciem przez 25 minut.
Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj, tuż przed końcem duszenia posyp nimi kurczaka. Potrawę podawaj udekorowaną listkami ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz