Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Cytrynowy kurczak w ziołach

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1/8 litra białego wina
  • 2 pęczki tymianku
  • po 1 pęczku bazylii i szałwii
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 cytryny
  • sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy
  • sól, biały pieprz
Kurczaka umyj, osusz, podziel na 8 części. Tymianek drobno posiekaj. Połowę tymianku wsuń pod skórę kurczaka.

Teraz rozgrzej olej i masło. Porcje kurczaka skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, a potem podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Cytryny sparz i razem ze skórką pokrój w plasterki. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Kurczaka podlej winem, dodaj plastry cytryny i cebulę, duś pod przykryciem przez 25 minut.

Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj, tuż przed końcem duszenia posyp nimi kurczaka. Potrawę podawaj udekorowaną listkami ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...