Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Botwina ze śmietaną

Składniki na 4 porcje:
  • 4 pęczki botwiny
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • pieprz
Liście i łodygi botwiny dokładnie wypłucz z piasku, korzonki oskrob i pokrój wszystko na paseczki, zalej w garnku 200 ml wody, zacznij gotować - najpierw przez 5 minut bez przykrycia, a dalsze 10 minut pod przykrywką.

Ugotowaną botwinę oprósz mąką, dodaj masło i śmietanę i duś - mieszając przez kolejne 10 minut. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Do botwiny możesz dodać przesmażoną na maśle, posiekaną cebulę oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki lub posiekanego koperku. Botwinę możesz też ugotować w bulionie, a zamiast masła dodać łyżkę smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...