Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Tajine - kurczak z suszonymi owocami

Składniki na 6 porcji:
  • sprawiony kurczak (około 1 1/2 kg)
  • 12 suszonych śliwek
  • 12 świeżych daktyli
  • 6 suszonych fig
  • 2 cebule
  • 12 dag obranych migdałów
  • 7 dag rodzynek
  • szczypta szafranu
  • kawałek cynamonu
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
Śliwki i figi umyj, zalej gorącą wodą i odstaw na 4 godziny. Kurczaka opłucz, potem pokrój na kawałki. Cebulę również pokrój, podsmaż na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaj kurczaka, szafran, cynamon, pieprz i sól. Całość zalej wodą i przez pewien czas duś pod przykryciem. Po godzinie dodaj pokrojoną drugą cebulę, daktyle, rodzynki, figi i śliwki wraz z wodą z moczenia. Wszystkie składniki duś jeszcze 25 minut.

Teraz na suchej patelni podpraż migdały. Kurczaka z sosem i owocami przełóż do kamionkowej miski, a na koniec posyp migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...