Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Udka w sosie cytrynowym

Składniki na 6 porcji:
  • 6 udek z kurczaka
  • 5 cytryn
  • 2-3 łyżki cukru
  • pieprz cayenne
  • 2 niepełne szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
Udka umyj i osącz, a cytryny wyszoruj i wytrzyj. Z dwóch zetrzyj skórkę, a wyciśnięty z nich sok wymieszaj z 2 łyżkami skórki oraz dopraw cukrem, solą i pieprzem cayenne. Tak przyprawionym sokiem zalej udka, po 30 minutach osącz je i - ułożone na kratce - wstaw na 30-35 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika (pod kratkę należy podłożyć blachę).

Sos cytrynowy wymieszaj z rosołem i śmietaną, a następnie pogotuj przez 20 minut.

Jedną z cytryn pokrój w plasterki, a pozostałe w ćwiartki. Przybierz nimi udka, posyp natką i podaj z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...