Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Szybkie spaghetti

Składniki:
  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 60 dag chudej mielonej wołowiny
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonu
  • lub puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • tymianek, bazylia
  • natka pietruszki
  • cukier, sól, pieprz
    ewentualnie:
  • parmezan
  • przyprawy do spaghetti po bolońsku
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj mięso i przyprawę do spaghetti po bolońsku. Usmaż, cały czas mieszając. Gdy płyn odparuje, oprósz mąką, zalej sokiem pomidorowym, wymieszaj i zagotuj. Dodaj do tego przecier pomidorowy (lub rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem), roztarty czosnek i wszystkie przyprawy do smaku. Duś pod przykryciem.

Makaron ugotuj na półtwardo (al dente), dobrze odsącz, polej sosem i udekoruj natką oraz bazylią. Potrawę możesz także posypać łyżeczką tartego parmezanu i podawaj z surówką warzywną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...