Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Łazanki z sosem śliwkowym

Składniki na 8 porcji:
  • 50 dag łazanek
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 3 szklanki maślanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • sól
Umyte śliwki namocz w szklance wody, następnie zagotuj i zmiksuj z cukrem i cynamonem. Szklankę maślanki starannie wymieszaj z mąką, pozostałą zagotuj, na wrzącą powoli wlewaj zawiesinę, całość ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodaj zmiksowane śliwki, dokładnie wymieszaj.

W lekko osolonej wodzie ugotuj łazanki, odcedź, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na zakończenie polej sosem, po czym wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posyp orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...