Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Klopsiki z makaronem

Składniki:
  • 50 dag mielonej cielęciny
  • 1 cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 5 dag startego żółtego sera (parmezan, gouda)
  • 1 liść laurowy
  • przyprawa do kotletów mielonych
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • 25 dag makaronu (krajanka, spaghetti) i zielona sałata mieszana
Wymieszaj w misce mięso, cebulę, dodaj przyprawę do kotletów mielonych, pieprz i dokładnie wyrób masę. Uformuj niezbyt duże klopsiki, obtocz je w mące i kładź na patelnię z 3 łyżkami gorącej oliwy (oleju). Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

W rondlu rozgrzej resztę oliwy (oleju) i masło, wsyp mąkę (pozostałą z obtaczania klopsików) i smaż przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Nie przerywając mieszania wlej sok pomidorowy i doprowadź sos do wrzenia. Dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Sos gotuj nadal przez 5 minut pod przykryciem i na małym ogniu (na płytce ochronnej).

W tym czasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu.

Przygotowane klopsiki dodaj do sosu i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Przez ten czas przygotuj sałatę oraz makaron. Podaj go na półmisku z klopsikami oblanymi sosem i posypanymi serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...