- 50 dag mielonej cielęciny
- 1 cebula (obrana i drobno posiekana)
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 5 dag startego żółtego sera (parmezan, gouda)
- 1 liść laurowy
- przyprawa do kotletów mielonych
- sól, pieprz
- ponadto:
- 25 dag makaronu (krajanka, spaghetti) i zielona sałata mieszana
W rondlu rozgrzej resztę oliwy (oleju) i masło, wsyp mąkę (pozostałą z obtaczania klopsików) i smaż przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając. Nie przerywając mieszania wlej sok pomidorowy i doprowadź sos do wrzenia. Dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Sos gotuj nadal przez 5 minut pod przykryciem i na małym ogniu (na płytce ochronnej).
W tym czasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu.
Przygotowane klopsiki dodaj do sosu i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Przez ten czas przygotuj sałatę oraz makaron. Podaj go na półmisku z klopsikami oblanymi sosem i posypanymi serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz