Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Potrawka z indyka

Składniki:
  • 50 dag mięsa indyka (najlepiej piersi)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 niepełna szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18-proc.
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu różowego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
    ponadto:
  • ryż na sypko lub kasza gryczana i mizeria albo zielona sałata mieszana
Nastaw ryż (albo kaszę gryczaną). Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w centymetrową kostkę i podziel na dwie równe porcje.

Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła, przesmaż (3 minuty) na dużym ogniu pierwszą porcję mięsa i przełóż je do rondla. Do tego dodaj resztę tłuszczu, przesmaż drugą porcję i też przełóż do rondla. Posyp mięso lekko rozkruszonym (końcówką drewnianej łyżki) różowym pieprzem oraz estragonem, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut pod przykryciem i na małym ogniu. W tym czasie zajmij się przyrządzeniem mizerii lub sałaty.

Potrawkę wymieszaj ze śmietaną, podgrzej ją (nie dopuszczając do wrzenia!), dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...