- 50 dag mięsa indyka (najlepiej piersi)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 1 niepełna szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18-proc.
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu różowego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ponadto:
- ryż na sypko lub kasza gryczana i mizeria albo zielona sałata mieszana
Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła, przesmaż (3 minuty) na dużym ogniu pierwszą porcję mięsa i przełóż je do rondla. Do tego dodaj resztę tłuszczu, przesmaż drugą porcję i też przełóż do rondla. Posyp mięso lekko rozkruszonym (końcówką drewnianej łyżki) różowym pieprzem oraz estragonem, wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut pod przykryciem i na małym ogniu. W tym czasie zajmij się przyrządzeniem mizerii lub sałaty.
Potrawkę wymieszaj ze śmietaną, podgrzej ją (nie dopuszczając do wrzenia!), dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz