Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Szwedzki przysmak

Składniki na 10 porcji:
    ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
    nadzienie:
  • 75 dag wieprzowiny (od szynki)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz
    ponadto:
  • 5 dag ostrego żółtego sera
  • 1 jajo
Masło rozpuść w garnuszku, trochę przestudź i wymieszaj z letnią wodą i drożdżami. W wysypanej na stolnicę mące zrób zagłębienie, wlej w nie przygotowane drożdże, dodaj rozkłócone 2 jaja i sól. Zagnieć ciasto, dokładnie wyrób, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

Cebule drobno posiekaj i mięso pokrój na małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż najpierw cebulę, a potem dorzucić mięso. Chwilę smaż, następnie podlej wodą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia dołóż umyte i pokrojone pieczarki oraz papryki. Farsz zapraw mąką rozprowadzoną śmietaną i wymieszaj ze startym serem, zagotuj i ostudzić.

Płaską blachę wysmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek grubości około 1 cm i przełóż na blachę. Na połowę placka wyłóż farsz i przykryj go drugą połową. Brzegi dokładnie zlep, karbując dekoracyjnie palcami. Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozkłóconym jajem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...