- ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 3/4 szklanki wody
- 5 dag drożdży
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- nadzienie:
- 75 dag wieprzowiny (od szynki)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 15 dag ostrego żółtego sera
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- olej
- sól
- pieprz
- ponadto:
- 5 dag ostrego żółtego sera
- 1 jajo
Cebule drobno posiekaj i mięso pokrój na małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż najpierw cebulę, a potem dorzucić mięso. Chwilę smaż, następnie podlej wodą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia dołóż umyte i pokrojone pieczarki oraz papryki. Farsz zapraw mąką rozprowadzoną śmietaną i wymieszaj ze startym serem, zagotuj i ostudzić.
Płaską blachę wysmaruj tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek grubości około 1 cm i przełóż na blachę. Na połowę placka wyłóż farsz i przykryj go drugą połową. Brzegi dokładnie zlep, karbując dekoracyjnie palcami. Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia, a przed włożeniem do piekarnika posmaruj rozkłóconym jajem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz