Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kopytka

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 30 dag mąki (pół na pół pszennej i razowej)
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
Ziemniaki wyszoruj, zalej wrzątkiem i gotuj 30 minut. Potem lekko ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku zagotuj wodę (2 litry), osól, dodaj łyżkę oliwy. Wyłóż ziemniaki na stolnicę, dodaj przesianą mąkę, jajo i szczyptę soli, po czym szybko zagnieć ciasto.

Ciasto podziel je na 3-4 części, z każdej uformuj wałeczek, nieco go spłaszcz i pokrój w centymetrowe, ukośne kawałki. Wrzuć kopytka na gotującą się wodę, zamieszaj i gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wyjmij je łyżką cedzakową na durszlak i odsącz.

Kopytka są najsmaczniejsze zaraz po ugotowaniu. Bardzo dobre są również odsmażane, podane z dodatkiem surówki lub kapusty zasmażanej albo polane sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...