Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Uszka do barszczu

Składniki na 6 porcji:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 duża cebula
  • 3 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • posiekana zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
Zagnieć ciasto (mąka z dodatkiem wody i soli, jak na pierogi), po czym odstaw, by „odpoczęło”.

Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, połącz z posiekanymi grzybami, natką pietruszki i orzechami, dopraw do smaku solą i (mocno!) pieprzem. Wbij jajo, starannie wyrób masę.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, następnie wycinaj z niego niewielkie romby, nakładaj przygotowany farsz, sklejaj najpierw po przekątnej, a następnie dwa boki. Gotuj w osolonym wrzątku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...