Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Szwajcarskie paluszki

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag mąki
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 2 jaja
  • 1-1 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • pieprz cayenne
  • pieprz biały
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dokładnie roztrzep jaja ze śmietanką, dopraw je pieprzem białym i pieprzem cayenne. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i, cały czas wyrabiając, stopniowo dodawaj starty ser. Mocno wygnieć ciasto, uformuj z niego cienki wałek i pokrój na cienkie paluszki (możesz też formować niewielkie kulki lub placuszki).

Smaż je na dość dużej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor, następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i zostaw paluszki na 1-2 minuty. Po wyjęciu osącz je z nadmiaru tłuszczu.

Tę elegancką i smakowitą przekąskę możesz podawać z piklami lub sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...