Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Bułeczki z siemieniem lnianym

Składniki na 8 porcji:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 30 dag nasion siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dag drożdży
Drożdże rozetrzyj z kilkoma łyżkami letniej wody. Obie mąki i sól wysyp na stolnicę, połącz z rozrobionymi drożdżami i zagnieć ciasto, dolewając wodę. Odstaw je do wyrośnięcia na 30 minut.

Teraz musisz zemleć siemię (łyżkę nasion odłożyć), dodaj je następnie do wyrośniętego ciasta, ponownie je wyrób i odstaw, by znów wyrosło. Następnie formuj bułeczki i układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj słoną wodą i posyp odłożonymi ziarenkami siemienia, piecz około 30 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...