Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Szpinak zapiekany z szynką i serem

Składniki:
  • 1 kg szpinaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki
  • 2 łyżki startego ementalera
  • 1 łyżka parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
Posiekany i sparzony wrzątkiem szpinak zalej na patelni mlekiem i podgrzewaj na dość dużym ogniu do całkowitego wchłonięcia płynu. Dopraw wszystko solą i gałką muszkatołową.

Naczynie do zapiekania wysmaruj połową masła, włóż do niego szpinak i posyp go szynką, ementalerem i parmezanem. Na koniec obłóż wiórkami z pozostałego masła i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...