Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kołduny

Składniki na 5 porcji:
  • mięso z wywaru
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • 1 filet śledziowy lub 2 łyżki pasty sardelowej
  • 1 jajo
  • pieprz
  • masło do smażenia
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła
  • sól
Zagnieć ciasto z mąki, 2 jaj, masła i soli, dodając przegotowanej wody. Mocno wygnieć je rękami i zostaw na kilka minut pod przykryciem.

Mięso z rosołu i lekko wymoczony filet śledziowy drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj mięso z rosołu i śledzia. Całość smaż przez chwilę, po czym zdejmij z ognia i przestudź.

Po dodaniu majeranku i wbiciu jaja starannie wyrób masę. Dopraw ją pieprzem.

Z cienko rozwałkowanego na posypanej mąką stolnicy ciasta wykrawaj małe kółka, wypełniaj je farszem i dokładnie sklejaj. Gotuj partiami w osolonym wrzątku.

Podawaj polane stopionym masłem lub sosem śmietanowym. Kołduny stanowią też świetny dodatek do rosołu. Można je również zapiekać z serem i podawać z sałatą lub surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...