- mięso z wywaru
- 1-2 cebule
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 1 filet śledziowy lub 2 łyżki pasty sardelowej
- 1 jajo
- pieprz
- masło do smażenia
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1 łyżka masła
- sól
Mięso z rosołu i lekko wymoczony filet śledziowy drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, dodaj mięso z rosołu i śledzia. Całość smaż przez chwilę, po czym zdejmij z ognia i przestudź.
Po dodaniu majeranku i wbiciu jaja starannie wyrób masę. Dopraw ją pieprzem.
Z cienko rozwałkowanego na posypanej mąką stolnicy ciasta wykrawaj małe kółka, wypełniaj je farszem i dokładnie sklejaj. Gotuj partiami w osolonym wrzątku.
Podawaj polane stopionym masłem lub sosem śmietanowym. Kołduny stanowią też świetny dodatek do rosołu. Można je również zapiekać z serem i podawać z sałatą lub surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz