- 30 dag grochu
- 3 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 2 brukwie
- 1 seler
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 kury
- po 25 dag chudej wołowiny i wieprzowiny
- 10 dag suchej kiełbasy
- sól, pieprz
- grzanki z bułki
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, wrzuć cebulę, seler, odcedzony groch i mięso. Gotuj na małym ogniu około godziny, po czym dodaj drobno posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki kiełbasę, ziemniaki, marchewkę i brukiew. Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj pod przykryciem jeszcze około 30 minut, a następnie odkryj i lekko odparuj. Na talerzach umieść grzanki, wlej po łyżce wywaru, po czym wyłóż na nie potrawę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz