Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Olla podrida - zgniły garnek

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag grochu
  • 3 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 brukwie
  • 1 seler
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 kury
  • po 25 dag chudej wołowiny i wieprzowiny
  • 10 dag suchej kiełbasy
  • sól, pieprz
  • grzanki z bułki
Umyty groch namocz na noc. Obraną marchewkę, brukiew i ziemniaki pokrój w grubą kostkę, seler poprzecinaj na ćwiartki, mięso potnij na niewielkie kawałki, a cebulę w plasterki.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, wrzuć cebulę, seler, odcedzony groch i mięso. Gotuj na małym ogniu około godziny, po czym dodaj drobno posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki kiełbasę, ziemniaki, marchewkę i brukiew. Dopraw do smaku solą i pieprzem, pogotuj pod przykryciem jeszcze około 30 minut, a następnie odkryj i lekko odparuj. Na talerzach umieść grzanki, wlej po łyżce wywaru, po czym wyłóż na nie potrawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...