- 1 kg szparagów
- 10 łyżeczek masła
- 1 łyżka tartej bułki
- cukier, sól
Szparagi ułóż na dwóch końcach półmiska główkami do środka. Oblej masłem ze zrumienioną tartą bułką, a pozostałe masło podaj osobno w sosjerce.
Gotowane szparagi mogą być odrębnym daniem lub dodatkiem do gotowanego mięsa lub ryby. Ugotowane szparagi możesz polać gorącym sosem holenderskim, cytrynowym, beszamelowym, veloute lub serowym. Pamiętaj, aby część sosu podać oddzielnie w sosjerce.
Szparagi możesz również podawać na zimno z sosami: musztardowym, tatarskim, majonezowym, winegret, remoulade. Ostudzone szparagi pokrój wówczas na małe kawałki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i podawaj mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz