- 50 dag brokułów
- 2 jaja na twardo
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka szałwii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól
- sos:
- 20 dag twardych mięsistych pomidorów
- 15 dag cebuli
- 20 dag pieczarek
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem listka laurowego, szałwii i soku z cytryny. Łodygi brokułów obierz ze skórki, pokrój i razem z różyczkami włóż do wrzątku - gotuj około 15 minut.
Obrane jaja posiekaj i wymieszaj je z zieloną pietruszką.
Miękkie już brokuły odcedź, przełóż je na gorący półmisek, polej sosem pieczarkowym. Na koniec posyp zieloną pietruszką z jajami.
Podawaj jako gorącą przekąskę lub jako danie obiadowe, najlepiej - z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz