Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Brokuły po cygańsku

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag brokułów
  • 2 jaja na twardo
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka szałwii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól
    sos:
  • 20 dag twardych mięsistych pomidorów
  • 15 dag cebuli
  • 20 dag pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Na początku przygotuj sos: pomidory sparz wrzątkiem i po zdjęciu skórki pokrój w kostkę, umyte i osuszone pieczarki - w plasterki, a czosnek posiekaj. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj masło i pieczarki. Smaż je chwilę, mieszając, na silnym ogniu, posól, dołóż pomidory i skrop winem. Duś na niewielkim ogniu około 10 minut, przypraw czosnkiem i pieprzem i duś następne 10 minut.

Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem listka laurowego, szałwii i soku z cytryny. Łodygi brokułów obierz ze skórki, pokrój i razem z różyczkami włóż do wrzątku - gotuj około 15 minut.

Obrane jaja posiekaj i wymieszaj je z zieloną pietruszką.

Miękkie już brokuły odcedź, przełóż je na gorący półmisek, polej sosem pieczarkowym. Na koniec posyp zieloną pietruszką z jajami.

Podawaj jako gorącą przekąskę lub jako danie obiadowe, najlepiej - z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...