Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Szczawiowa

Składniki:
  • szczaw - najlepiej łąkowy
  • masło
  • wywar z rosołu
  • śmietana
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 zółtka
  • jaja
  • grzanki
  • sól, pieprz
Sposób wykonania
Ugotować lekki rosół zwyczajnym sposobem, godzinę przed wydaniem obrać szczawiu tyle, aby zupa była kwaśna, opłukać, usiekać i usmażyć w maśle, rozprowadzić rosołem i zaprawić śmietaną z mąką, raz zagotować i wydać na stół z grzankami. Jeżeli zupa ma być postna, to trzeba wziąć więcej masła do smażenia szczawiu i rozprowadzić go smakiem z włoszczyzny. Śmietany zaś wziąć na dwa litry zupy trzy ósme litra, dużą łyżkę mąki rozbić dobrze zaprawie zupę raz zagotować i wlać do wazy, w którą można poprzednio wbić parę żółtek. Do takiej zupy można dać grzanki na maśle, jaja faszerowane lub gotowane tylko na twardo i pokrajane na ćwiartki. Jeżeli kto lubi zupę dobrze kwaśną i chce oszczędniej gotować, to może trochę liści szczawiowych gotować w rosole lub z włoszczyzną, a za to mniej smażyć w maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...