Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szaszłyki na ruszcie pieczone

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 12 dag małych cebulek
  • 7 dag śliwek kalifornijskich
  • 1/2 czerwonej marynowanej papryki (10 dag)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
Kiełbasę obierz z osłonki, przekrój wzdłuż i pokrój na kawałki o długości 3 cm. Teraz pokrój w słupki boczek, oprósz go majerankiem. Cebulki obierz i każdą przekrój na pół. Paprykę osącz z zalewy i pokrój na małe, centymetrowe paski.

Teraz nakładaj na cztery szpilki do szaszłyków lub drewniane patyczki, na przemian: kiełbasę, śliwkę, boczek, cebulkę oraz paprykę (kolejność powtórz). Szaszłyki ułóż na ruszcie.

Podawaj z pieczywem jako gorącą przystawkę lub z ryżem ugotowanym na sypko oraz z surówką jako danie obiadowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...