Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szaszłyk węgierski

Składniki na 6 porcji:
  • po 25 dag chudej cielęciny, wołowiny i wieprzowiny
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 cebule
  • 5-6 łyżek oleju
  • po 1 łyżce mielonego kminku, mielonej słodkiej papryki, pieprzu cayenne
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • jarzynka do mięs
Umyte kawałki mięsa mocno wygnieć ręką, a następnie pokrój w równą kostkę. Każdy z gatunków mięsa ułóż w osobnym głębokim talerzu, skrop sokiem z cytryny i polej olejem.

Cielęcinę obficie posyp słodką papryką, wołowinę - pieprzem cayenne, a wieprzowinę - kminkiem. Dobrze wymieszaj zawartość talerzy, przykryj je i zostaw na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.

Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki potnij w równe kawałki, a cebulę - w grube plastry. Nadziewaj na szpadki na przemian poszczególne gatunki mięsa, kawałki papryki i plastry cebuli, oprósz je jarzynką i upiecz na rożnie, smarując co jakiś czas oliwą.
Podawaj z ryżem lub frytkami i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...