- 4 cienkie sznycle wieprzowe (po 10 dag)
- 75 dag szpinaku
- 2 pomidory
- 2 średnie cebule
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżeczki bulionu drobiowego w płynie
- 4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki kremu z orzeszków ziemnych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- biały pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- szczypta sambal oelek (pikantna przyprawa indonezyjska)
- do dekoracji:
- plasterki cytryny
- natka pietruszki
- 8 drewnianych patyczków
Teraz zdejmij z pomidorów skórkę: natnij ją poprzecznie, umieść pomidory na sitku i dobrze sparz wrzątkiem. Potem pokrój pomidory na ćwiartki. Po usunięciu środków pokrój miąższ na cząstki.
Przebierz i opłucz szpinak, obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Następnie rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju, zeszklij na nim połowę czosnku i cebuli. Wrzuć szpinak i duś go 3 minuty. Potem dopraw szpinak tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodaj pomidory.
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, podsmaż resztę czosnku i cebuli. Dodaj krem orzechowy, rozpuść go, po czym wlej 3/4 szklanki wody. Całość mieszaj, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji. Na koniec dopraw cukrem, sosem sojowym, szczyptą sambal oelek lub inną ostrą przyprawą i sokiem z cytryny. Posiekaj orzeszki. Usmaż szaszłyki na reszcie oleju (po 3 minuty z każdej strony). Podawaj ze szpinakiem, polane sosem i posypane orzeszkami. Na talerzu udekoruj natką i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz