Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szaszłyk po indonezyjsku

Składniki:
  • 60 dag schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
  • czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
Zacznij od przygotowania mięsa: opłucz je, osusz i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj je teraz ze wszystkimi przyprawami oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

Pomidory pokrój w ósemki, a oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę przekrój wzdłuż - miąższ pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w grube krążki. Przygotowane składniki nabij po kolei na szpadki uprzednio posmarowane olejem. Piecz na grillu, często obracając, lub usmaż na patelni.

Szaszłyki podawaj z ryżem na sypko lub z białym pieczywem. Równie smaczne będą szaszłyki przygotowane z plasterków parówek, kawałków żółtego sera, wędzonego boczku, papryki oraz cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...