- 50 dag mięsa indyka (najlepiej piersi)
- 2 papryki (zielona i czerwona)
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy chili
- po szczypcie oregano, tymianku i bazylii
- sól, biały pieprz
- ponadto:
- makaron i sałatka z kapusty pekińskiej
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy (oleju) i masło, podsmaż na dużym ogniu mięso (3-4 minuty) i od razu przełóż do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlej czwartą łyżkę oliwy (oleju), zeszklij na nim cebulę (2 minuty), dodaj ją do mięsa wraz z bulionem i wszystko razem zagotuj.
A teraz wymieszaj gulasz z papryką, osączoną kukurydzą, pomidorami, koncentratem oraz ziołami, ponownie go zagotuj, przykryj i duś na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie wstaw makaron i przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej.
Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą, pieprzem i chili. Miękki już makaron odcedź i przepłucz gorącą wodą.
Uwaga! Gulasz jest bardzo smaczny również z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz