Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz z indyka

Składniki:
  • 50 dag mięsa indyka (najlepiej piersi)
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili
  • po szczypcie oregano, tymianku i bazylii
  • sól, biały pieprz
    ponadto:
  • makaron i sałatka z kapusty pekińskiej
Mięso pokrój w centymetrową kostkę, oprósz je też solą i pieprzem. Umyj papryki, oczyść je z gniazd nasiennych i potnij w cienkie paski. Obraną cebulę pokrój w półplastrerki, a pomidory sparz i po zdjęciu skórki potnij na kawałki.

Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy (oleju) i masło, podsmaż na dużym ogniu mięso (3-4 minuty) i od razu przełóż do rondla. Do pozostałego tłuszczu wlej czwartą łyżkę oliwy (oleju), zeszklij na nim cebulę (2 minuty), dodaj ją do mięsa wraz z bulionem i wszystko razem zagotuj.

A teraz wymieszaj gulasz z papryką, osączoną kukurydzą, pomidorami, koncentratem oraz ziołami, ponownie go zagotuj, przykryj i duś na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie wstaw makaron i przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej.

Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą, pieprzem i chili. Miękki już makaron odcedź i przepłucz gorącą wodą.

Uwaga! Gulasz jest bardzo smaczny również z kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...