- 1 kg łopatki wieprzowej
- 50 dag małych cebulek
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 ostre papryczki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/4 łyżeczki kminku
- 3 łyżki cukru
- 50 dag moreli
- 6 dag boczku
- 1 łyżka natki pietruszki
- bulion (instant)
Mięso umyj i pokrojone na kawałki obsmaż na oleju, przypraw odrobiną bulionu do smaku, łyżeczką cukru, kolendrą, kminkiem i czosnkiem, dodaj cebulki i papryczki, po czym - podlane 1 litrem wrzątku - przykryj i duś przez 1 godzinę i 15 minut.
Z przekrojonych moreli usuń pestki. Usmaż paski boczku, dodaj morele i razem podsmaż. Dodaj pozostały cukier i 4-5 łyżek wody i podduś przez 3 minuty. Natkę i morele wymieszaj z mięsem i przed podaniem odstaw na 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz