Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz wieprzowy z morelami

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 50 dag małych cebulek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 ostre papryczki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag moreli
  • 6 dag boczku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • bulion (instant)
Obrane cebulki poprzekrawaj na pół, a czosnek posiekaj. Papryczki umyj i oczyść z pestek.

Mięso umyj i pokrojone na kawałki obsmaż na oleju, przypraw odrobiną bulionu do smaku, łyżeczką cukru, kolendrą, kminkiem i czosnkiem, dodaj cebulki i papryczki, po czym - podlane 1 litrem wrzątku - przykryj i duś przez 1 godzinę i 15 minut.

Z przekrojonych moreli usuń pestki. Usmaż paski boczku, dodaj morele i razem podsmaż. Dodaj pozostały cukier i 4-5 łyżek wody i podduś przez 3 minuty. Natkę i morele wymieszaj z mięsem i przed podaniem odstaw na 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...