Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szaszłyk z baraniny po jugosłowiańsku

Składniki:
  • 1 kg chudego udźca baraniego
  • po 3 cebule i papryki
  • 4 pepperoni
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce soli i białego pieprzu
Oryginalny szaszłyk jugosłowiański piecze się na grillu, na węglu drzewnym. Można go także upiec na elektrycznym rożnie.

Mięso umyj, osusz ściereczką, usuń błony i ścięgna i pokrój w kostkę wielkości 6 cm. Cebulę obierz i potnij w grube plastry. Z kolei strąki papryki i peperoni podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i jeszcze raz przekrój ukośnie na pół. Pomidory umyj i potnij na ćwiartki. Mięso posyp solą i pieprzem oraz sproszkowaną papryką. Wszystkie składniki szaszłyków nabij naprzemiennie na rożen i posmaruj ze wszystkich stron olejem. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na dobrze nagrzanym ruszcie i poddaj pieczeniu przez około 15 minut. Upieczone mięso zdejmij z rożna do dużej miski, gdzie możesz je doprawić drobno posiekaną cebulą i pepperoni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...