- 1 kg chudego udźca baraniego
- po 3 cebule i papryki
- 4 pepperoni
- 4 pomidory
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce soli i białego pieprzu
Mięso umyj, osusz ściereczką, usuń błony i ścięgna i pokrój w kostkę wielkości 6 cm. Cebulę obierz i potnij w grube plastry. Z kolei strąki papryki i peperoni podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i jeszcze raz przekrój ukośnie na pół. Pomidory umyj i potnij na ćwiartki. Mięso posyp solą i pieprzem oraz sproszkowaną papryką. Wszystkie składniki szaszłyków nabij naprzemiennie na rożen i posmaruj ze wszystkich stron olejem. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na dobrze nagrzanym ruszcie i poddaj pieczeniu przez około 15 minut. Upieczone mięso zdejmij z rożna do dużej miski, gdzie możesz je doprawić drobno posiekaną cebulą i pepperoni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz