Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szaszłyczki w piwnej zalewie

Składniki:
  • 50 dag wołowiny zrazowej
  • 20 dag kiełbasy (podwawelskiej)
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprzu
  • sól
Mięso umyj, oczyść z żył i tłuszczu, a następnie pokrój w kostkę o bokach 2 cm. Tak samo pokrój boczek, natomiast kiełbasę (po zdjęciu osłonki) - na plasterki. Mięso, boczek i kiełbasę włóż do kamiennego naczynia i zalej piwem wymieszanym z octem winnym. Całość przypraw pieprzem i solą, a potem obłóż cebulą pokrojoną na plastry. Wstaw na dobę do lodówki, a po wyjęciu nadziewaj na szpadki naprzemiennie: mięso, cebulę, boczek, cebulę, kiełbasę.

Szaszłyki skrop olejem i piecz w piekarniku (lub w sezonie na grillu), co jakiś czas obracając i skrapiając marynatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...