- ciasto:
- 54 dag mąki
- 30 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- masa:
- 2 kg kwaskowatych jabłek
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- cukier waniliowy
- 4 łyżki startych biszkoptów
- 10 dag rodzynek
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- do dekoracji:
- cukier puder
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę, po czym nakłuj kilkakrotnie widelcem, piecz około 15 minut w gorącym piekarniku. Następnie podpieczony placek wyjmij z piekarnika, posyp 2 łyżkami startych biszkoptów, przykryj równą warstwą masy jabłkowej, znów posyp pozostałymi biszkoptami. Teraz rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż na jabłka. Ten placek też nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Szarlotkę wstaw do gorącego piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz