Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szarlotka w kruchym cieście

Składniki:
    ciasto:
  • 54 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
    masa:
  • 2 kg kwaskowatych jabłek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki startych biszkoptów
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
    do dekoracji:
  • cukier puder
Na początku zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, połowę pokrój i przesmaż z cukrem na marmoladę, resztę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i włóż do garnka z marmoladą. Dodaj cynamon, cukier waniliowy i bakalie, wymieszaj.

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wylep nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę, po czym nakłuj kilkakrotnie widelcem, piecz około 15 minut w gorącym piekarniku. Następnie podpieczony placek wyjmij z piekarnika, posyp 2 łyżkami startych biszkoptów, przykryj równą warstwą masy jabłkowej, znów posyp pozostałymi biszkoptami. Teraz rozwałkuj drugą część ciasta i przełóż na jabłka. Ten placek też nakłuj w kilku miejscach widelcem.

Szarlotkę wstaw do gorącego piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...