- ciasto kruche:
- 1 1/2 szklanki mąki (25 dag)
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 aromat waniliowy
- ciasto biszkoptowe:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- nadzienie:
- 1 1/4 kg kwaśnych jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podpieczony spód posyp połową bułki tartej i orzechów oraz ułóż na nim jabłka, przesypując je cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z wierzchu posyp je tartą bułką i orzechami.
A teraz przygotuj ciasto biszkoptowe: żółtka ubij z cukrem, wymieszaj z mąką, proszkiem i pianą ubitą z białek. Wlej ciasto na jabłka i piecz przez 45-60 minut w temperaturze 190°C. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, wystarczy przykryć ciasto folią aluminiową. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i podaj z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz