Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szarlotka tortowa

Składniki:
    ciasto kruche:
  • 1 1/2 szklanki mąki (25 dag)
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 aromat waniliowy
    ciasto biszkoptowe:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    nadzienie:
  • 1 1/4 kg kwaśnych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki. Następnie wylep nim dużą tortownicę i - po nakłuciu go widelcem - lekko podpiecz w rozgrzanym wcześniej (do 220°C) piekarniku.

Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podpieczony spód posyp połową bułki tartej i orzechów oraz ułóż na nim jabłka, przesypując je cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z wierzchu posyp je tartą bułką i orzechami.

A teraz przygotuj ciasto biszkoptowe: żółtka ubij z cukrem, wymieszaj z mąką, proszkiem i pianą ubitą z białek. Wlej ciasto na jabłka i piecz przez 45-60 minut w temperaturze 190°C. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, wystarczy przykryć ciasto folią aluminiową. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i podaj z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...