Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szarlotka błyskawiczna

Składniki:
  • 1 czerstwa bułka wrocławska
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 25 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag masła
  • cukier puder do posypania
  • masło do formy
Jabłka obierz, pokrój na kawałki i zasyp połową cukru. Potem dodaj goździki i cynamon. Wszystko rozgotuj, a następnie zmiksuj. Z bułki wykrój skórkę, a miąższ pokrój na kromki. Teraz zagotuj mleko z resztą cukru, cukrem waniliowym i połową masła. Następnie maczaj kromki bułki w ciepłym mleku i układaj w brytfance wysmarowanej masłem. Nałóż trochę musu jabłkowego, znów przykryj bułką, potem jabłkami i tak na zmianę, aż do wyczerpania składników.

Wierzchnią warstwę powinna stanowić bułka. Poukładaj na wierzchu kawałeczki pozostałego masła i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Podawaj na ciepło posypaną cukrem pudrem.

Do przygotowania szarlotki można użyć musu jabłkowego ze słoika - ciasto przyrządzisz wówczas naprawdę błyskawicznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...