- po 1 szklance mąki, kaszy manny i cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- lukier:
- 20 dag cukru pudru
- 2 białka
- 1/2 laski wanilii
Dno i boki tortownicy wysmaruj grubo tłuszczem. Wsyp do niej część wymieszanych produktów, a następnie przykryj warstwą jabłek i cienkimi plasterkami masła (margaryny). Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwę muszą stanowić produkty sypkie i plasterki masła.
Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C mniej więcej na 50 minut. Wyjmij ją, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki odstają od formy.
Teraz przygotuj lukier: białka ucieraj z cukrem tak długo, aż powstanie gęsta masa i dodaj zmiażdżoną wanilię. Przygotowanym lukrem polej ciasto. Krój je promieniście jak tort.
Możesz też ją udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz