Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szarlotka sypana

Składniki:
  • po 1 szklance mąki, kaszy manny i cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
    lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 białka
  • 1/2 laski wanilii
Wymieszaj mąkę, kaszę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Jabłka obierz i poszatkuj je lub zetrzyj na tarce do jarzyn.

Dno i boki tortownicy wysmaruj grubo tłuszczem. Wsyp do niej część wymieszanych produktów, a następnie przykryj warstwą jabłek i cienkimi plasterkami masła (margaryny). Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwę muszą stanowić produkty sypkie i plasterki masła.

Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C mniej więcej na 50 minut. Wyjmij ją, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki odstają od formy.

Teraz przygotuj lukier: białka ucieraj z cukrem tak długo, aż powstanie gęsta masa i dodaj zmiażdżoną wanilię. Przygotowanym lukrem polej ciasto. Krój je promieniście jak tort.
Możesz też ją udekorować bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...