- ciasto:
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 6 dag masła
- 2 łyżki wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- masa:
- 50 dag jabłek
- 3 łyżki cukru pudru.
- do dekoracji:
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki dżemu morelowego
- sok z 1/2 cytryny
Pokrój obrane i oczyszczone jabłka i zasyp je cukrem pudrem. Po podlaniu niewielką ilością wody uduś je, wyłóż na gorące ciasto i całość piecz jeszcze około 20 minut.
Po upieczeniu wystudź szarlotkę, nie wyjmując jej z tortownicy, udekoruj cienkimi plasterkami obranych ze skórki pomarańczy, a na koniec zalej dżemem zagotowanym z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz