Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Szarlotka z pomarańczami

Składniki:
    ciasto:
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
    masa:
  • 50 dag jabłek
  • 3 łyżki cukru pudru.
    do dekoracji:
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • sok z 1/2 cytryny
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i skórką z pomarańczy. Dokładnie rozetrzyj ją z posiekanym masłem, dodaj żółtko oraz wodę i szybko zagnieć ciasto. Wylep nim małą tortownicę i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.

Pokrój obrane i oczyszczone jabłka i zasyp je cukrem pudrem. Po podlaniu niewielką ilością wody uduś je, wyłóż na gorące ciasto i całość piecz jeszcze około 20 minut.

Po upieczeniu wystudź szarlotkę, nie wyjmując jej z tortownicy, udekoruj cienkimi plasterkami obranych ze skórki pomarańczy, a na koniec zalej dżemem zagotowanym z sokiem z cytryny i niewielką ilością wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...