Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Szarlotka na ciepło

Składniki:
    ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 7 łyżeczek cukru
  • 5 dag rodzynek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 7 dag posiekanych migdałów
  • skórka otarta z połowy cytryny
    krem:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3 żółtka
Na początku przygotuj ciasto: z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtek i soli szybko zagnieć ciasto i wstaw na 1 godz. do lodówki. Następnie rozwałkuj je na grubość 1 cm, przełóż do formy, ponakłuwaj widelcem i piecz 20 min na kolor złoty w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Teraz przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Do jabłek dodaj skórkę cytrynową, sparzone rodzynki, migdały, cukier, cukier waniliowy i duś 20 minut, aż jabłka się rozpadną.

Czas na krem: składniki kremu zagotuj w rondelku - stale mieszając, a następnie ostudź.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka, a na nie przygotowany krem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz 20-30 minut, aż powierzchnia ciasta się zrumieni. Podawaj na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...