- ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 7 łyżeczek cukru
- 5 dag rodzynek
- opakowanie cukru waniliowego
- 7 dag posiekanych migdałów
- skórka otarta z połowy cytryny
- krem:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 10 dag masła
- 3 żółtka
Teraz przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Do jabłek dodaj skórkę cytrynową, sparzone rodzynki, migdały, cukier, cukier waniliowy i duś 20 minut, aż jabłka się rozpadną.
Czas na krem: składniki kremu zagotuj w rondelku - stale mieszając, a następnie ostudź.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka, a na nie przygotowany krem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz 20-30 minut, aż powierzchnia ciasta się zrumieni. Podawaj na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz